Μόλις το έμαθα

Οταν η Διάγνωση είναι καρκίνος

Εχετε πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο και σας κατακλύζουν διάφορα συναισθήματα όπως θυμός, άρνηση, ενοχές, φόβος για το μέλλον. Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός σας, σας διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά είναι πιθανό τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση. Οι ακόλουθες γενικές πληροφορίες   μπορεί να σας προσφέρουν βοήθεια:

► Δεν υπάρχουν σωστά ή λάθος συναισθήματα ,δ ικαιούστε την ελευθερία των συναισθημάτων σας.

► Μην αισθάνεστε ένοχος για αυτό που σας συνέβη. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει να αρρωστήσει από καρκίνο.

► Μην κρατάτε τους στενούς σας φίλους σε απόσταση. Μπορείτε να τους δώσετε μερικές πληροφορίες για την κατάστασή σας. .Ετσι θα αισθάνεστε και εσείς πιο άνετα μαζί τους και θα δώσετε και σε εκείνους την ευκαιρία να σας συμπαρασταθούν.

► Στην περίπτωση βέβαια που αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να μιλήσετε στους φίλους σας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε τότε είστε ελεύθεροι να μην μιλήσετε.

► Να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχουν κανόνες και ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, δεν είναι ανάγκη να πιεστείτε να δράσετε αντίθετα από την βούλησή σας.

► Ισως φοβάστε ότι κάποιοι φίλοι σας θα απομακρυνθούν από εσάς. Πράγματι ίσως κάποιοι απομακρυνθούν από εσάς για διάφορους λόγους.

► Πολλοί φίλοι και γνωστοί θα απομακρυνθούν από φόβο και εγκλωβισμένοι σε ανόητες προκαταλήψεις του παρελθόντος. Άλλοι όμως αν και ενδιαφέρονται ειλικρινά για εσάς, θα επιλέξουν μια πιο διακριτική, απόμακρη στάση, σεβόμενοι την ιδιωτικότητά σας, ή από αμηχανία, καθώς δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν.

► Πάντα θα μπορείτε να βασισθείτε σε αυτούς που θα μείνουν δίπλα σας, αφού τους εξηγήσετε πως θέλετε να συμπεριφέρονται.

► Αν κάτι που σας είπε ο θεράπων ιατρός σας δεν το καταλάβετε μην διστάσετε να τον ξανα ρωτήσετε. Επίσης σημειώστε τις ερωτήσεις που θέλετε να του θέσετε ώστε να μην φύγετε έχοντας απορίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προγραμματίσετε καλύτερα τη ζωή σας.

Περισσότερες πληροφορίες, ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση  θα σας δώσουν οι θεράποντες ιατροί σας.

Παιδιά και έφηβοι.

Αν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά ή έφηβοι μην υποτιμάτε  τις δικές τους ανησυχίες και φόβους.  Τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε  και οι έφηβοι βρίσκονται σε μία ευάλωτη περίοδο. Οταν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει το αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα. Επιλέγοντας να τους αποκρύψετε την αλήθεια δεν τα προστατεύετε αποτελεσματικά.

Τα μικρά παιδιά όταν αρρωστήσει κάποιος απο τους γονείς ή τους παππούδες νιώθουν ένοχα και φοβούνται ότι έκαναν κάτι που έφερε την ασθένεια στο σπίτι.

Οι έφηβοι επιλέγουν να μην εκφράσουν τα συναισθήματα τους  και κλείνονται στον εαυτό τους . Μερικές χρήσιμες οδηγίες είναι οι παρακάτω:

► Αν πιστεύετε ότι χρειάζεσtε την βοήθεια ειδικού μην διστάσετε να την ζητήσετε.

► Δώστε στο παιδί μερικές πληροφορίες για την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές ανάλογα με το βαθμό της πνευματικής του ανάπτυξης.

► Ισως χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές πληροφορίες που σας πληγώνουν.

Ωστόσο τα παιδιά θέλουν να ακούσουν αρκετές φορές πληροφορίες που είναι σημαντικές. Προσπαθείστε να διατηρείσετε την ψυχραιμία σας .

► Στους έφηβους μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες και να τους αναθέσετε και κάποιες δραστηριότητες ώστε να νιώθουν ότι συνεισφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες , ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση  θα σας δώσει η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή

Κατοικίδια ζώα

Εάν  διαγνωσθείτε με καρκίνο και πρέπει να υποβληθείτε σε κάποιου είδους θεραπεία, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα ζώα  είναι υγιή, εμβολιασμένα και καθαρά. Καλό θα ήταν  να εξεταστούν από ένα κτηνίατρο προτού ξεκινήσετε την θεραπεία σας. Προκειμένου τα κατοικίδια σας να μην κολλήσουν ασθένειες καλό θα ήταν να αποφεύγεται η επαφή τους με άλλα ζώα, εκτός σπιτιού.

Εάν έχετε γάτα πρέπει να εξεταστεί για τους ιούς FIV και  FeLV (feline leukemia virous).  Οι ιoί αυτοί ΔΕΝ μεταδίδονται στον άνθρωπο αλλά καθιστούν τη γάτα σας ευάλωτη σε λοιμώξεις που  στη συνέχεια μπορούν  να μεταδωθούν σε εσάς.

Εάν έχετε χελώνα χρειάζεται προσοχή καθώς συχνά  είναι φορείς σαλμονέλλας.

Σε όλες τις περιπτώσεις το καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με τα ζώα είναι απαραίτητο.

Κάποιες μέρες , μεταξύ των θεραπειών , η άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε λοιμώξεις θα είναι μειωμένη.Αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τα ζώα σας.

Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο θεράπων ιατρός σας.